Save the planet na III miejscu w prestiżowym konkursie. Dziękujemy!

To niezwykły zaszczyt, że jury jednego z ważniejszych konkursów na świecie w zakresie architektury i designu Rethinking The Future Global Architecture&Design Awards (GADA 2021) w kategorii przestrzeń komercyjna doceniło nasze Experience Center Save the planet w CH Posnania w Poznaniu. Przyjdźcie i sami zobaczcie, czym nasz lokal zaskoczył komisję międzynarodowego konkursu.

Lokal Save the planet został zaprojektowany w trendzie SLOW FOOD & SHOPPING. Jury zauważyło tę ideę i między innymi tak uzasadnia przyznanie nagrody Save the planet:

“This is a lifestyle project which, through its message SAVE THE PLANET and the Experience formula, is to persuade people visiting this place to change their shopping habits and pay more attention to what they eat, what cosmetics they use, what things they wear, what materials they finish and furnish their houses, etc. What they will see here, what they will learn and taste will change their lifestyle.”

(Tłum. To projekt lifestylowy, który w swoim przesłaniu SAVE THE PLANET i formule Experience Center ma skłonić osoby odwiedzające go do zmiany nawyków zakupowych i zwracania większej uwagi na to, co jedzą, jakich kosmetyków używają, w co się ubierają, przy pomocy jakich materiałów wykańczają i urządzają swoje domy. To, czego doświadczą, nauczą się i posmakują wpłynie na zmianę ich stylu życia.)

Wizja i misja

Od samego początku dokładaliśmy wszelkich starań, aby przestrzeń była niepowtarzalna i oferowała przyjemną zieloną oazę w centrum handlowym. Stąd chrobotkowe kompozycje na ścianach, muzyka tła i dużo, dużo drewna oraz kwiatów. Więcej o chrobotku i jego właściwościach możecie przeczytać TUTAJ.

Odżywiamy ciało

Sama przestrzeń to oczywiście za mało, aby zrelaksować się w miejskiej dżungli w 100%. Idealnie, gdy można wzmocnić swoje ciało i zapewnić mu zdrowy posiłek. Wartościowa kuchnia to nasze drugie imię. Przykładamy ogromną wagę do produktów, z jakich skomponowane jest menu, ciasta, desery, zupy, a nawet skąd pochodzi kawa czy herbata. Przykład?

Choć menu w Save the planet jest oparte głównie na warzywach, można u nas skosztować łososia Jurassic Salmon sprowadzanego z pierwszej na świecie w pełni organicznej fermy. Łosoś rośnie w wodzie geotermalnej wysokozmineralizowanej, która pochodzi z odwiertu liczącego sobie ponad kilometr głębokości. Mięso jest wolne od antybiotyków, bakterii i pasożytów. Zwierzęta są karmione paszą bez gmo. Bowl japoński, w którym znajduje się łosoś jest hitem sprzedażowym i rzuca nowe światło na smak tej ryby. Zaryzykujecie?

Jakościowy ranek, popołudnie albo wieczór

Jednym z założeń Save the planet jest jakościowe spędzanie czasu. Można u nas praktykować jogę, wziąć udział w eko-warsztatach albo po prostu porozmawiać o ekologii z obsługą sklepu, której nigdzie się nie spieszy i która wie, czym jest idea slow shoppingu i świadomej konsumpcji. Jak można się domyślić produkty, które dopuszczamy do sprzedaży są przez nas weryfikowane na wielu poziomach i możecie być pewni, że zostały wykonane z poszanowaniem przyrody i naturalnych zasobów.

Czyste i zdrowe powietrze

Warto także wspomnieć o naszej dumie, czyli indywidualnych systemach wentylacyjnych. Lokal jest wyposażony w BMS (building management system), który steruje instalacjami, by uzyskać odpowiednie parametry w poszczególnych strefach. Brzmi skomplikowanie i takie też jest, ale efekt jest prosty: czyste, wolne od drobnoustrojów i przyjemne powietrze. Dołożyliśmy do tego system regulacji poziomu CO2, czyli stężenia CO2 wydychanego przez obsługę i gości, dzięki czemu przy wzroście CO2 następuje wymiana powietrza. Doskonały poziom czystości powietrza nawiewanego zapewniają ponadto nanooczyszczacze Elixair. W lokalu utrzymywana jest wilgotność powietrza w granicy 40–60%. Więcej o naszych systemach bezpieczeństwa podczas pandemii przeczytasz TUTAJ

To wszystko zostało docenione przez jury Rethinking The Future Global Architecture&Design Awards. Serdecznie dziękujemy za uznanie, a Wam obiecujemy kontynuować naszą ideę.

Save the planet to project wielu osób

Dziękujemy projektantce przestrzeni Sarze Szustakiewicz Sarah’s Interior Design oraz projektantowi naszych mebli i dekoracji Cyrylowi Zakrzewskiemu z Nowy Model, Piotrowi Kramerowi, Maciejowi Zydlewiczowi, Annie Stasińskiej, Szymonowi Gembusowi, Katarzynie Komorowskiej, Markowi Mielnikowi oraz firmie WPIP, która odpowiadała za projekty wykonawcze ,w tym skomplikowane instalacje i technologie. Frmie Armax – generalnemu wykonawcy oraz Elixair Polska i ich technologiom oczyszczania powietrza dziękujemy za to, że każdy oddech w Save the planet jest karmiący i dobry dla naszego zdrowia.

 

Naszemu CEO Darkowi Stasikowi serdecznie gratulujemy. Na jego blogu dariuszstasik.com ukaał się artykuł, w którym Darek prześledził kilka nagrodzonych projektów w Rethinking The Future Global Architecture&Design Awards. Serdecznie zapraszamy do lektury TUTAJ!

 

 

 

 

Najnowsze

Copyright © 2020 Save the planet | polityka prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.